• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

Modern ve Çağdaş Sanat

Fiyatlara KDV dahildir. komisyon oranı %10. Sadece % 10 eklenmiş en yüksek pey alıcıdan tahsil edlir. Kazanılan eserlerin şirket merkezinden alınması esastır. Kargo UPS ile gönderilecektir ve ücreti paketleme ücreti ile birlikte alıcıdan peşin alınacaktır (UPS karşı ödemeli kargo almamaktadır). Eserler olduğu gibi satışa sunulur ve alıcı eseri incelemiş varsayılır. Lütfen eserleri görmek için randevu alınız. Canlı artırımda 30 saniye beklenir. İletişim: 0 539 479 6309

Lot: 6 » Tablo

Mubin ORHON (1924 - 1981)

Tuval üzeri yağlıboya, İmzalı ve tarihli, 1964. 89 x 115.5 cm. M. Orhon'un "Şiirsel Soyut Dönemi" olarak adlandırılan "Delacroix'e Saygı" serisini yaptığı 1962-1966 yılları arasında ürettiği eserlerinden biri. Sanatçı bu dönem yapıtlarında yukarıdan aşağı veya yatay boya sürüşleriyle ve boya akıtmalarıyla kurgusal veya rastlantısal oluşan bir soyut estetik tarz yaratmıştır. Çoğu zaman karmaşa ve kaos duygusuda veren boya leke, darbe ve boya akıtmaları renkleri, satışa sunulan eserde de izlediğimiz kırmızı ve morun kullanılması gibi, canlı pastel renklerden seçilmiş ve bu canlı renkler daha koyu bazen siyah renkler ile çevrelenerek yapıtın resimsel kompozisyon yüzey yapısı oluşturulmuştur. Bu koyu renkler ile çevrelenmiş renk kullanım geçişleri tekniğinde, sanatçının son dönemlerinde gördüğümüz kenarlara doğru koyulaşan renklerin arasından bir çizgisel aralıktan ışık süzülmelerinin oluşturduğu renk geçişlerinin temel alındığı Orhon'un sanatsal teknik ve estetiğinin ön izlerini görmekteyiz. Şiirsel soyut döneminin en olgun ve yalın tekniğini ve estetiğini görebileceğimiz eserlerinden biri olan satışa sunulan eserinde izleneceği gibi Orhon tuvalin boş bırakılan beyaz yüzeylerini tekniğinin bir parçası olarak kullanmış, hem beyaz renk hem boşluk yaratarak boya akıtma, leke ve sürüşlerinin görünürlüğünü ve resmin izleyiciye iletmeye çalıştığı kaos ve devinim duygusunun etkisini artırmak istemiştir. Provenans: Artcurial (S.V.V.) Paris, 1. Nisan 2014, Post-War & Contemporain, Lot: 188; Beyaz P. ve M. İstanbul, 25. Mart 2018, Çağdaş ve Modern Sanat, Lot: 105.

Detaylar
Lot: 7 » Tablo

Celile HİKMET (1880-1956)

Tuval üzeri yağlı boya, imzalı ve tarihli, 1939, 74 x 100 cm. II. Abdülhamid’in yaveri H. Enver Paşa’nın kızı Nazım Hikmet'inde Annesi Celile Hanım ilk resim derslerini Sarayda F. ZONARO' dan almış, Paris ve Roma'da uzun yıllar resim çalışmalarına devam etmiş Modern Türk Resminin öncü ve ilk kadın ressamlarımızdandır. Piyasada eserlerinin satışta ve özel koleksiyonlarda çok az sayıda bulunduğu Celile Hanımın köy yaşamı konulu eserleri ile, özellikle Türk Modernizminin 1930' lu yıllarda (halen günümüzde de devam eden) köy yaşamını mutlu pırıl pırıl köy ve köylülerini idealize eden romantizminin dışında kalabilmeyi başaran Türk Resim Tarihinin ender ressamlarından birisidir. Çok iyi bir resim eğitimi alan ve döneminin Modern resim anlayışını kavrayan Celile Hanım dönemin Post-İmpressionist ve expressiyonist egemen sanat yaklaşımına uygun olarak, satışa sunulan eserinde de görebileceğimiz gibi, gerçek yaşamdan yansıtılan konusuyla canlı parlak pastel renkleri kullanarak yaptığı figürlerinde kullandığı düşük tonlu deformasyonlar ile de resmin etkileyiciliğini (expressive) yoğunlaştırmak artırmak istemiştir. 1930'larda Ülkemizde çoğu dekoratif resmin ötesine geçemeyen çoğunlukla romantist manzara, idealize edilmiş yüceltilmiş köy yaşamı ve köylülerin veya iç mekanların resmedildiği bir dönemde C. Hikmet, bu eseri ile, Amerika ve Avrupa'da başlamış "sosyal gerçekçi" ve "expressiyonist" güncel sanat akımlarını özümsemiş ve uygulamış, çağdaşlarının çok üzerinde olan bir estetik teknik düzeyi ile Türk Sanat Tarihininde çok ayrıksı ve önemli bir yer edinmiştir. Not: Tuval bezinde yaşlanmaya bağlı olarak 3 x 2 cm, 2 cm, 2 cm ve 1 cm büyüklüğünde yırtılma ve doğal yüzey kirlenmesi var, tamir görmemiş fiziki haliyle satışa sunulmuştur.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 4
sonraki